top of page

LOGOS, ett webbaserat lästest

Att tidigt identifiera elever med allmänna eller specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi och ge dem adekvat undervisning är mycket viktigt.

En av världens främsta dyslexiforskare, professor Torleiv Höien i Stavanger, har utvecklat ett datorbaserat test som ger en detaljerad kartläggning av elevens lässvårigheter och som även ger anvisningar och konkreta förslag om hur lärarna ska rikta sina insatser för att hjälpa eleverna på bästa möjliga sätt. I LOGOS finns sex av de sju kriterier som används i dyslexidiagnostik.

För elever med lässvårigheter är det lämpligt att utvärdera effekten av träning varje termin. För dessa elever bör man alltså göra LOGOS ett par gånger per läsår. Om utredningsansvaret ligger på en central elevhälsa kan det vara lämpligt att låta uppföljningsansvaret ligga lokalt på varje skola för att inte överbelasta den centrala elevhälsan.

Testet, LOGOS, är forskningsmässigt väl dokumenterat vilket betyder att elever med lässvårigheter kan få tidig och effektiv hjälp. Genom LOGOS blir elevens styrkor och svagheter tydliggjorda. I översiktliga tabeller och diagram kan elevens framsteg lätt följas av såväl eleven själv som föräldrar och lärare.

LOGOS är standardiserat för svenska förhållanden på ca 1325 elever i årskurserna 3, 4, 5, 6, 8 och Gy 1. Det finns en norsk standardisering för våren årskurs 2. Ansvarig för den svenska standardiseringen är leg. psykolog Bengt Holmgren.

LOGOS säljs av Logometrica i Norge. Testet har mötts av ett stort internationellt intresse, och vi tror att LOGOS har goda förutsättningar att bli det diagnostiska lästestet som länge efterlysts av specialpedagoger, psykologer, logopeder och alla som utreder barn och vuxna med lässvårigheter. Mer än 6 000 personer använder LOGOS idag. 

För att bli antagen till kurs måste man först beställa testet på www.logometrica.se. OBS! LOGOS fungerar både på PC och Mac. Alla frågor om licenser eller frågor av teknisk art besvaras av Logometrica antingen via mail logometrica@logometrica.se. Du ska alltså INTE kontakta Säffle UtvecklingsModell när det gäller dessa frågor.

bottom of page